retoques1

El tractament de les cervicals

Cada vegada més sovint arriben a la nostra consulta pacient amb simptomatologia cervical.

Què podem trobar-nos?

Cert tipus de cefalees, vertigen, formigueigs a l’extremitat superior, alteracions en l’oclusió dental, seqüeles d’accidents de circulació (whisplash cervical) que a l’aparèixer tardanament sembla no tenir relació, així com algunes hèrnies de disc, àlgies cèrvic branquials i problemes d’acomodació ocular.

Aquestes demandes formen part de les consultes més freqüents.

Premisses a recordar

Hem de recordar que les cervicals superiors estan en gran manera al servei de l’horitzontalitat de la mirada i el sistema d’equilibri. A la vegada, l’Atlas (primera vèrtebra cervical) és l’element ossi d’unió entre el cap i la resta de la columna. La seva particular forma ubicació i la seva relació (entre altres= amb la formació reticular, poden explicar la seva repercussió sobre les alteracions del son, l’estrès, el control del dolor, repercussions hormonals, així com els diferents estats d’ànim del pacient.

Antecedents

donat que cada vegada més la vida sedentària imposa posicions poc fisiològiques (el teletreball per exemple), el fet de quedar-se assentat durant hores, fa rígida la columna lumbar i la dorsal, exigint-li a les nostres cervicals un treball compensatori constant que pot comportar molèsties aquesta zona.

Tractaments

Volem dirque, molt sovint, el tractament cervical necessitarà obligatòriament d’una regulació lumbar, dorsal i cranial; en lloc d’exigir encara més treball a les nostres sofrides vèrtebres cervicals.

Per l’altra banda, els resultats diaris són altament positius inclús en patologies importants (com l’hèrnia discal) naturalment contemplant cada cas individualment i les seves reserves pròpies de qui fem qualsevol tipologia de teràpia.

El terapeuta, per la seva part, haurà d’ajustar el gest, la intensitat i el temps d’aplicació, partint d’un coneixement extens de la zona, la clínica i particulars circumstàncies de cada persona i un afinament constant de les seves manipulacions, per reduir al màxim qualsevol accident manipulatiu encara que possiblement, són un extrem infreqüent.

F. Xavier Sánchez

Osteópata D.O

Comparteix l'article